Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Η ιστορία της Γης

Αρχαίες μορφές ζωής
Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ορισμένα βακτήρια ( κυρίως κυανοβακτήρια ) ατα αβαθή νερά των θαλασσών άρχισαν να δημιουργούν χαρακτηριστικούς σχηματισμούς, τους λεγόμενους στρωματόλιθους.
Στην διάρκεια των τελευταίων 200 χρόνων, οι επιστήμονες μελέτησαν προσεκτικά τα πετρώματα της Γης και διέσωσαν τα απομεινάρια ζώων και φυτών του παρελθόντος, στην προσπάθεια ν' ανασυνθέσουν την ιστορία του πλανήτη μας. Η Γη δημιουργήθηκε πριν από 4.56 δισεκατομμύρια χρόνια, ως ένα θερμό πετρώδες σώμα του Ηλιακού μας συστήματος.
Η αρχέγονη ζωή εμφανίστηκε στους ωκεανούς πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, κι από τότε εξαπλώνεται και διαφοροποιείται, ακολουθώντας το κάθε άλλο παρά ομαλό μονοπάτι της εξέλιξης. Τα γήϊνα περιβάλλοντα υποβλήθηκαν σε ποολλές αλλαγές, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι πτώσεις μετεωριτών κι οι κλιματικές μεταβολές απείλησαν συχνά τη ζωή, κάποιες φορές με καταστροφικά αποτελέσματα.
Η ανάπτυξη του πλανήτη μας αποδείχθηκε ιδιαίτερα περιπετειώδης - και, όπως μαρτυρά η ιστορία, θα εξακολουθήσει να είναι τέτοια.
Πηγή στοιχείων : James Luhr, Γη, Ο απόλυτος εικονογραφημένος οδηγός , Δομή 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: