Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Προκάμβρια Γη - 1

Σχηματισμός των γήινων στρωμάτων
Η πρωταρχική συμπύκνωση κοσμικής ύλης σχημάτισε ένα μεγαλύτερο, αναπτυσσόμενο σώμα, μέσα στο οποίο σχηματίστηκαν και μετακινήθηκαν λιωμένα υλικά. Τα βαριά στοιχεία συγκεντρώθηκαν στον πυρήνα και τα ελαφρότερα στον υπερκείμενο μανδύα.
Κάποτε, ο Προκάμβριος μεγααιώνας ήταν, από γεωλογική άποψη, terra incognita άγνωστης ηλικίας και χωρίς απολιθωμένα λείψανα. Μόλις το 1956, οπότε μετρήθηκε με ακρίβεια η ηλικία της Γης, έγινε ολοφάνερη η τεράστια σημασία των 4.5 δισεκατομμυρίων χρόνων του Προκάμβριου. Από τότε, έχουν βρεθεί απολιθώματα, προσδιορίστηκε η ηλικία των πετρωμάτων και διαλευκάνθηκε η δημιουργία του Ηλιακού συστήματος.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η πρώϊμη ιστορία της Γης ήταν περίοδος κατακλυσμιαίων αλλαγών. Η αρχική συμπύκνωση κι η διαφοροποίηση του πυρήνα και του μανδύα της Γης, μαζί με τον βομβαρδισμό από το διάστημα, κατέληξαν στη δημιουργία της Σελήνης.
.
Σχηματισμός της Σελήνης
Πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, ένα πλανητικό σώμα του μεγέθους του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, αποσπώντας μεγάλο όγκο πετρώματος. Τα θραύσματα συγκρατήθηκαν από τη γήινη βαρύτητα, ψύχθηκαν κι ομογενοποιήθηκαν, σχηματίζοντας τον δορυφόρο που αναγνωρίζουμε ως Σελήνη.
Τη συνεχιζόμενη διαστρωμάτωση ακολούθησε ο σχηματισμός της πρωτογενούς ατμόσφαιρας των ωκεανών και πιθανόν, της ζωής. Πάντως, καινούργιος βομβαρδισμός από μετεωρίτες, που άφησαν τα σημάδια τους στη Σελήνη, ισοπέδωσε εξίσου τη Γη, προκαλώντας την τήξη των πετρωμάτων της.
Μόλις πριν από 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια, αναγεννήθηκαν η ατμόσφαιρα κι οι ωκεανοί. Το πρώτο δείγμα απολιθώματος χρονολογείται αμέσως μετά την εποχή αυτή. Αυτές οι μορφές ζωής όμως, έπρεπε ν' αντέξουν την έλλειψη οξυγόνου και την υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία, αφού δεν υπήρχε στρώμα όζοντος να τις προστατεύσει.
Πέρασε καιρός για ν' αναπτυχθούν η ατμόσφαιρα κι οι ωκεανοί στη σημερινή τους κατάσταση. Η επιφανειακή θερμοκρασία μειωνόταν αργά και τα επίπεδα του οξυγόνου ανέβαιναν αργά, καθώς αυξανόμενα πλήθη μικροοργανισμών παρήγαγαν μέσω της φωτοσύνθεσης οξυγόνο κι ένα προστατευτικό στρώμα όζοντος, βοηθούμενα από την εκπομπή υδρατμών οι οποίοι διασπώνταν απελευθερώνοντας οξυγόνο και όζον στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
.
Χρονολογικός πίνακας 1
( 4.6 - 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν )
.
Χρονολογικός πίνακας 2
( 3.6 - 2.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν )
.
Σχηματισμός της ατμόσφαιρας
Η πρώτη γήινη ατμόσφαιρα καταστράφηκε από τις προσκρούσεις μετεωριτών και τον ηλιακό άνεμο. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησε μια δεύτερη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα κι υδρατμούς. Οι υδρατμοί διαχωρίστηκαν από την υπεριώδη ακτινοβολία σε υδρογόνο, οξυγόνο και όζον. Το ελαφρότερο αέριο, το υδρογόνο, απελευθερώθηκε στο διάστημα.
.
Προκαρυωτικοί οργανισμοί
Αυτοί οι μονοκύτταροι οργανισμοί έχουν ένα απλό κύτταρο που στερείται των δομών ( για παράδειγμα πυρήνα ) των εξελιγμένων κυττάρων.
Συνεχίζεται ...
Πηγή στοιχείων : James Luhr, Γη, Ο απόλυτος εικονογραφημένος οδηγός, Δομή 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: